Επικοινωνία:   τηλέφωνο: 210.555.1622,  fax: 210.555.1623,  e-mail: info@acsys.gr

Ελεγκτές επαγωγικών βρόχων

Οι επαγωγικοί βρόχοι είναι το ίδιο σύστημα που πολλές φορές αναφέρεται σαν “μαγνητικοί βρόχοι” ή “ηλεκτρομαγνητικοί βρόχοι”. Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν την παρουσία μεταλλικών αντικειμένων ή άλλων πηγών διαταραχής του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, γύρω τους.Τιμές

Τιμές για τους ελεγκτές επαγωγικών βρόχων (φωρατές επαγωγικών βρόχων, φωρατές οχημάτων επαγωγικού βρόχου, επαγωγικοί φωρατές) αλλά και το ειδικό καλώδιο για επαγωγικούς βρόχους θα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα στη σελίδα:
- Επαγωγικοί βρόχοι


Κατασκευαστές - Προμηθευτές

Διαθέτουμε ελεγκτές επαγωγικών βρόχων (inductive loop detectors, φωρατές οχημάτων επαγωγικού βρόχου, φωρατές επαγωγικών βρόχων) των εταιρειών EMX Industries, Inc. και BEA S.A..

Διαθέτουμε επίσης το ειδικό καλώδιο (μονόκλωνο, με διπλή μόνωση από EPR και PCP, με αγωγό διατομής 1.5mm² από επικασσιτερωμένα χάλκινα συρματίδια, με εξωτερική διάμετρο 6.3mm, κατάλληλο για θερμοκρασία 85°C, προδιαγραφών TR2029) που απαιτείται για την δημιουργία των επαγωγικών βρόχων.EMX

EMX ULTRA II D-TEK
EMX ULTRA II D-TEKΕλεγκτής επαγωγικού βρόχου.
Λειτουργεί με τάση 12 έως 30 VDC ή 24 VAC.
 


BEA

BEA Matrix-S και Matrix-D
Ελεγκτές επαγωγικών βρόχων BEA Matrix-S και Matrix-DΕλεγκτές επαγωγικών βρόχων.

Μπορούν να διαχειριστούν έναν (Matrix-S) ή δύο (Matrix-D) βρόχους.
Λειτουργούν με τάση 12 έως 24 VDC ή VAC (μοντέλα Matrix-S-12-24 και Matrix-D-12-24).
 


Χρήσιμες πληροφορίες

Επαγωγικός βρόχος στην άσφαλτο Σχεδόν σίγουρα, θα έχετε παρατηρήσει τα “κοψίματα” (συνήθως ορθογωνικού σχήματος) πάνω στην άσφαλτο πριν από τα φανάρια, όπως στο διπλανό σχήμα. Πρόκειται για επαγωγικού βρόχους οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο οδόστρωμα, χαράζοντας λεπτά αυλάκια με δίσκο κοπής. Όταν, μετά την εγκατάσταση, τα αυλάκια αυτά καλύπτονται από στεγανωτικό υλικό, αυτό που διακρίνεται είναι το περίγραμμα του βρόχου πάνω στην άσφαλτο.

Επαγωγικοί βρόχοι σε αυτοκινητόδρομο

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πηνίο το οποίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Η παρουσία σιδηρομαγνητικών μεταλλικών αντικειμένων ή άλλων πηγών διαταραχής του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, γύρω από το πηνίο, μεταβάλει την συμπεριφορά του (αλλάζει δηλαδή την αυτεπαγωγή του). Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων: Επαγωγικός βρόχος και αυτοκίνητοΑριθμός τυλιγμάτων

Ένας εμπειρικός κανόνας, που δουλεύει πολύ καλά με το είδος των βρόχων το οποίο δουλεύουμε, μας δίνει το πόσα τυλίγματα πρέπει να κάνουμε ανάλογα με την περίμετρο του βρόχου:

Περίμετρος βρόχου
(m)
Αριθμός τυλιγμάτων
3 5
6 4
9 3
12 3
15 και πάνω 2


Όπως βλέπετε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε κάτω από 2 τυλίγματα του καλωδίου.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να έχετε υπ' όψιν ότι, αυξάνοντας τον αριθμό των τυλιγμάτων, πρακτικά δεν αυξάνεται η ευαισθησία του βρόχου. Επίσης, αυξάνοντας τον αριθμό των τυλιγμάτων, δεν μεταβάλλεται το ύψος ανίχνευσης (δηλαδή το πόσο χαμηλά πρέπει να είναι το δάπεδο του αυτοκινήτου για να μπορεί να το εντοπίσει ο βρόχος).

Άρα, πρέπει να γίνεται κάθε φορά ο συνιστώμενος αριθμός τυλιγμάτων - όχι περισσότερα, όχι λιγότερα.

Βρόχος με 3 τυλίγματα

Τα δύο άκρα του καλωδίου που σχηματίζει το βρόχο, καταλήγουν στον ελεγκτή (τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό πάνω στον οποίο συνδέεται ο βρόχος). Τα άκρα του καλωδίου, πρέπει να συστρέφονται, με βήμα 20 συστροφές ανά μέτρο, ώστε να αποφεύγονται παρεμβολές σε αυτό το τμήμα του βρόχου.

Σωστός τρόπος συστροφής άκρων καλωδίουΣωστός τρόπος συστροφής άκρων καλωδίου.
Λάθος τρόπος συστροφής άκρων καλωδίουΛάθος τρόπος συστροφής άκρων καλωδίου.


Ευαισθησία βρόχου

  • Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταλλική μάζα του αντικειμένου, τόσο αυξάνεται η εμβέλεια εντοπισμού. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά, μπορούν να εντοπιστούν σε μεγαλύτερη απόσταση από το βρόχο, σε σχέση με μικρότερα, όπως μοτοσυκλέτες. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι και άλλες μεγάλες μεταλλικές μάζες (πχ μεγάλοι μεταλλικοί αγωγοί, καπάκια υπονόμων, μεγάλα οχήματα παρκαρισμένα πολύ κοντά στο βρόχο) αλλά και πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (όπως υπόγειοι αγωγοί υψηλής τάσης χωρίς μπλεντάζ) μπορεί να “ξεγελάσουν” τον βρόχο.
  • Όσο πιο χαμηλά είναι το δάπεδο του οχήματος τόσο πιο εύκολα ανιχνεύεται. Χοντρικά, το πρακτικό ύψος για αξιόπιστη ανίχνευση δεν ξεπερνά τα 2/3 του μήκους της κοντύτερης πλευράς του βρόχου. Έτσι, ένας βρόχος 1.5×2.0 m, μπορεί να ανιχνεύσει οχήματα με ύψος δαπέδου έως και 1.0 m ( = 1.5 m * 2/3 ).
  • Όσο μεγαλύτερη περίμετρο έχει ένας βρόχος, τόσο μικρότερη ευαισθησία έχει. για τον λόγο αυτό, εάν πρόκειται να καλύψουμε πολύ μεγάλη έκταση προτιμούμε περισσότερους μικρούς βρόχους παρά λιγότερους μεγάλους.
  • Το αντικείμενο, δεν είναι απαραίτητο να είναι πάνω από το βρόχο (εντός της περιμέτρου του) για να ανιχνευτεί. Ανάλογα με την ευαισθησία του βρόχου, είναι δυνατός ο εντοπισμός σε απόσταση ως και 2/3 του μήκους της κοντύτερης πλευράς του βρόχου, προτού το αντικείμενο φτάσει επάνω από αυτόν.


Χάραγμα αυλακιού

Όπως αναφέραμε, το αυλάκι πρέπει να έχει ένα βάθος 6-8 cm τουλάχιστον και ένα πλάτος ελάχιστα μεγαλύτερο από το πάχος του καλωδίου. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με αρμοκόπτη ή ασφαλτοκόπτη.

Χάραγμα αυλακιού

Το πλάτος του αυλακιού είναι τυπικά 6-8 mm. Επίσης, το κομμάτι του αυλακιού που φιλοξενεί τα δύο συνεστραμμένα άκρα του καλωδίου και το οποίο οδηγεί στον ελεγκτή του μαγνητικού βρόχου πρέπει να έχει μεγαλύτερο πλάτος - τουλάχιστον 15 mm.

Χάραγμα αυλακιού

Το κόψιμο του δαπέδου με τον δίσκο, πρέπει να γίνεται όπως στην παρακάτω εικόνα, ώστε να αποφεύγεται το τσάκισμα του καλωδίου στις γωνίες.

Εγκοπές

Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε ώστε ο βρόχος να απέχει τουλάχιστον 1.0 με 1.5 m από μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα και άλλες πηγές παρεμβολών. Σημειώστε ότι και μία μεγάλη μεταλλική ανοιγόμενη ή συρόμενη θύρα μπορεί να είναι τέτοια πηγή παρεμβολών.

Οι βρόχοι δεν πρέπει να είναι μικρότεροι από 1.2 x 1.2 m και, εάν έχουμε πολλούς βρόχους, αυτοί δεν πρέπει να είναι πλησιέστερα από 1.2-1.5 m μεταξύ τους.

ΚόψιμοΚόψιμο αυλακιού με δίσκο.
ΚαθάρισμαΚαθάρισμα αυλακιού.
Τοποθέτηση καλωδίουΤοποθέτηση καλωδίου.
ΣφράγισμαΣφράγισμα αυλακιού με μονωτικό.


Βρόχος με 3 τυλίγματα Στο πλαϊνό σχήμα φαίνεται, σε τομή, το καλώδιο όπως είναι τοποθετημένο μέσα στο αυλάκι του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα βρόχο με 3 τυλίγματα.

Παρατηρήστε ότι, συνιστάται το πάνω μέρος του καλωδίου να είναι σε βάθος τουλάχιστον 3 cm από το επίπεδο του οδοστρώματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα αυλάκι βάθους 6-8 cm είναι γενικά επαρκές ακόμη και για βρόχους με πολλά τυλίγματα.

Από την άλλη, εάν η επιφάνεια του οδοστρώματος ή το έδαφος είναι πολύ μαλακά, πρέπει να κάνετε το αυλάκι βαθύτερο ώστε να μειωθεί η μηχανική καταπόνηση του καλωδίου.

Παρατηρήστε επίσης ότι, τα τυλίγματα γίνονται ώστε να είναι το ένα πάνω από το άλλο. Τα τυλίγματα, δεν πρέπει να είναι “ανακατεμένα διότι αυτό μειώνει την απόδοση του βρόχου. Βοηθάει πολύ στην σωστή τοποθέτηση εάν το αυλάκι είναι ιδιαίτερα στενό (δηλαδή λίγο πλατύτερο από τη διάμετρο του καλωδίου που συνήθως είναι 5-7 mm). Ο ευκολότερος τρόπος να κοπούν αυτά τα αυλάκια είναι με τροχό διπλού δίσκου.Καλώδια

Το τυπικό καλώδιο, στις δικές μας εγκαταστάσεις, είναι 1×1.5 mm² ή 1×2.0 mm². Έχει έναν αγωγό, συνήθως πολύκλωνο, στο κέντρο και, γύρω από αυτόν μόνωση και περίβλημα. Επίσης, δεν έχει μπλεντάζ. Τυπική ολική διάμετρος καλωδίου είναι τα 5-7 mm.

Παρότι η διατομή (δηλαδή το μεγάλο πάχος αγωγού) δεν είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία, είναι σημαντικό το καλώδιο να έχει και καλές μηχανικές ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό δεν συνιστούμε καλώδιο 1×1.0 mm² (ολική διάμετρος καλωδίου 3-4 mm).

καλώδιο βρόχου

Σημαντικό στα καλώδια αυτού του τύπου είναι το να έχουν καλή μόνωση διότι θάβονται στο έδαφος χωρίς άλλη προστασία. Η μόνωση από XLPE (cross-linked polyethylene) είναι προτιμότερη από αυτή από PVC διότι απορροφά πολύ λιγότερη υγρασία (περίπου 1% όσης απορροφά η μόνωση με PVC).

Υπ' όψιν ότι η συνολική αντίσταση του αγωγού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 Ohms και, εξυπακούεται, ότι το καλώδιο πρέπει να είναι ενιαίο (όχι ένωση δύο ή περισσότερων καλωδίων).Σύγκριση με άλλα είδη αισθητήρων

Οι επαγωγικοί βρόχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ανίχνευση παρουσίας, οπότε είναι κατάλληλοι σαν συσκευές ασφαλείας αλλά και σαν συσκευές ενεργοποίησης (πχ για να δώσουν στον πίνακα του αυτοματισμού εντολή ανοίγματος).

Συγκρινόμενοι με τους αισθητήρες ραντάρ (ως συσκευές ενεργοποίησης - όχι ως συσκευές ασφαλείας), δεν ανιχνεύουν μη σιδηρομαγνητικά αντικείμενα (πχ πεζούς, ζώα) που πολλές φορές είναι επιθυμητό (όχι όμως πάντα). Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είναι εκτεθειμένοι σε βανδαλισμούς και το μειονέκτημα ότι, από την στιγμή που έχουμε εγκαταστήσει το καλώδιο, μπορούμε μόνο να αλλάξουμε την ρύθμιση ευαισθησίας του ελεγκτή (μεγεθύνοντας/σμικρύνοντας την ζώνη κάλυψης) αλλά όχι να αλλάξουμε την γεωμετρία της ζώνης κάλυψης. Εάν υπάρχει δυσκολία στο να κοπεί το δάπεδο για την εγκατάσταση του καλωδίου του βρόχου, ο αισθητήρας ραντάρ είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed
  Στοιχεία επικοινωνίας ACSYS:   / Επωνυμία: ΣΤ ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ /   / ΑΦΜ: 998118938 /   / ΔΟΥ: Ελευσίνας /   / Ταχυδρομική διεύθυνση: Οδός Ξηροπήγαδου, 19600 Μάνδρα, Αττική, Ελλάδα /   / τηλ: 2105551622 /   / fax: 2105551623 /   / Ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή (εργάσιμες ημέρες - εκτός διακοπών και αργιών) - από 9 το πρωί έως 7 το απόγευμα (09:00-19:00) /   / Γεωγραφικό πλάτος (latitude): 38.061921 N - Γεωγραφικό μήκος (longitude): 23.505152 E /  
  ACSYS - Και καλύτερα, και φθηνότερα ! ™